lördag 27 april 2013

Kapitel 13

Communities, Resources and Challenges

Här skriver författaren om olika vägar att hitta inspiration till sitt skrivande i olika medier, vilket ibland kan bli nästan för mycket. Den som inte är van kan lätt fastna, och ha svårt att hitta rätt i det stora utbud som finns.

Han ger exempel på strategier för att komma igång med sitt berättande, till exempel att spela ett spel, reflektera och diskutera med andra på olika sociala nätverk. Det kan också handla om att tvinga sig själv att publicera ett visst antal bilder varje dag, eller skriva ett visst antal ord.

Även här ger Alexander exempel på verktyg och sidor som kan vara användbara för att skapa egna berättelser.

Det jag reflekterade över mest i detta kapitel var det faktum att utbudet av inspiration på internet är enormt, vilket kan vara en fantastisk inspirationskälla, samtidigt som det skapar vissa svårigheter när det gäller att sortera och att inte bli alltför inspirerad så att man inkräktar på upphovsrätter och annat.

tisdag 23 april 2013

Kapitel 12

Story Flow: Practical lessons on Brainstorming, Planning and Develpoment

Inledningen av detta kapitel ägnar Alexander åt att beskriva beskriva en framgångsrik workshop. Vilka  faktorer är nödvändiga och vilka förutsättningar finns för en bra workshop? Han nämner teknisk utrustning, såsom en dator per deltagare med tillräckligt minne och utrustning för att klara att redigera film mm. Det behövs även platser att spela in, där det kan vara tyst för ljudinspelning. Eftersom tiden vid själva workshopen är knapp ombeds deltagarna att i förväg förbereda ämnen som kan vara lämpliga. De bör också ta med sig lite mediafiler eftersom det spar tid.

Första dagen inleds med en presentation och några exempel.. Därefter följer lite gruppdiskussioner.
När deltagarna ska börja arbeta är det alltid några som har svårt att komma igång. Författaren ger här exempel på frågor som kan kicka igång processen, till exempel: Handlar det om en person, ett objekt eller en plats? Vilken är publiken? Hur mycket kan man berätta på 3 minuter?

Sedan är det dags för deltagarna att börja skriva manus. Här behöver några enskildhet medan andra vill diskutera i grupp.

Dag två handlar i huvudsak om att lägga till ljud och bearbeta filmen, medan dag tre ägnas åt att färdigställa materialet samt att visa filmen för övriga deltagare. Han beskriver hur deltagarna ofta kommer tidigt och lämnar lokalerna sent för att hinna färdigt.

Han ger även tips på verktyg och program att använda vid ett liknande arbete.

tisdag 16 april 2013

Remix

Har remixat ett scratchprojekt. Ett spel som heter Howdydoody som utspelar sig i öknen. Jag har ändrat bakgrunden till en klädbutik, gjort om spelets förstasida och bytt sprites. Nu är det inte längre en papegoja som bajsar i huvudet på ett monster i öknen, utan ett butiksbiträde som försöker skrämma bort ett ullmonster  genom att kasta bollar på det.

Här är originalet.
Här är min remixade version.

Det var kul att få arbeta utifrån någon annans projekt, man hade liksom hela grunden gratis och fick fokusera på det roliga att välja figurer och färger och sånt.

Jag valde att använda färdiga sprites till butiksbiträdet, och gjorde egna bollar genom att helt enkelt rita dem. En snabb och ganska enkel remix som ändå blev ganska olik originalet.

Slöjdspelet

Jag har gjort ett spel som jag tänkte att mina elever i slöjden ska få spela. Det är ett spel om olika textila material inriktat mot de yngre åldrarna.

Eftersom jag har lagt frågorna på en ganska enkel nivå, mot de yngre, valde jag att använda mig av sprites som kändes passande för dem. Små monster och filurer som de brukar tycka är söta. Jag har tänkt på vad jag läst i Bryan Alexanders bok om att spels narrativitet osv, och försökt att få något att hända under spelets gång, även om det är små detaljer. Frågehuvudet byter sida, bakgrunden ändras, en fladdermus flyger fram osv, hela tiden inriktat mot yngre barn. Jag har lagt till ljudeffekter när man trycker på svarsalternativen, samt bytt klädslar. Vid fel svar kommer ett ljud och klädsel som kan upplevas negativt, och vid rätt svar ett ljud och klädsel som upplevs glada och positiva. Jag är jättesugen på att även göra ett frågespel på lite svårare nivå för de äldre eleverna, med lite mer kunskapsfrågor om fibrer, skötsel och användningsområden. Det är ett område som inte alla tycker är jättekul att arbeta med, men som många gånger kan vara bra att kunna, så jag tänker att det kan passa bra att göra ett kul spel om det.

Jag har även testat att göra egna sprites och bakgrunder. Inte alls svårt och lite roligt att variera de redan färdiga designerna med.

Det var lite klurigt ibland att få mina sprites att röra sig som jag ville. När jag till exempel ville få fladdermusen att både flaxa och flyga framåt lade jag in två parallella kommandon för att få den att utföra två moment samtidigt. Fick prova och göra om ett antal gånger för att få den att flaxa och flyga i den hastighet och riktning jag ville. Men trägen vinner, jag - fladdermusen 1-0!

Det var inte så svårt att få till spelet på den här nivån, men jag har fortfarande inte lärt mig alla kommandon och möjligheter i Scratch. Jag ska fortsätta att fördjupa mig i det så att jag behärskar alla bitar, för att till fullo kunna använda detta i undervisningen.

Äntligen i galleriet.

Efter att ha ägnat en massa tid åt att få in mitt spel i rätt galleri har jag då äntligen lyckats. Jag fanns helt enkelt inte med på listan, så det var väldigt enkelt att lösa bara man visste vad som var fel. Jag fick en idé häromdagen att göra någon form av memoryspel, men än har jag inte kommit på hur jag rent praktiskt ska lösa den uppgiften. Återstår att se om jag lyckas... =)

torsdag 4 april 2013

Scratch med en 3-åring

Har scratchat lite med min 3-åring. Hon fick sitta med mig och bestämma hur spelet skule vara utformat. Hon bestämde att det skulle vara många djur, vilka sprites vi skulle använda och var de skulle dyka upp. Faktiskt riktigt kul att pyssla med tillsammans med barnen...

Här är spelet, lite för snabbt för en 3-åring att spela, men vi har börjat på ett nytt, lite långsammare för småttingar. =) Och vi hade som sagt skoj när vi gjorde det.

onsdag 3 april 2013

Allt är inte tvärenkelt...

Även om det var hopplöst roligt att arbeta med scratch så har jag ännu inte lyckats lägga till mitt arbete i rätt galleri. Jag har hört att det är fler kursdeltagare som har samma problem, men ännu inte hittat någon lösning på det. På något sätt är jag dock övertygad om att det ska gå, så jag fortsätter att prova vägar.

Mitt första Scratch-projekt blev ett slöjd-spel. Det är riktat mot yngre åldrar, och handlar om textila material och tvättmärkning.

Håll till godo, här hittar du spelet!

Smygscratchar...

Trots att jag inte skrivit färdigt om alla kapitel i "The new digital storytelling" kan jag ju inte låta bli att hoppa på nästa uppgift i kursen. Den upgiften handlar om att göra ett interaktivt arbete, ett spel eller en film eller liknande, i Scratch.

Jisses så skoj det här var då! Det känns ändå lite som att det var det här jag ville med kursen, att få lära mig att använda ett program som verkligen kan användas i undervisningen. Det här är ju verkligen något som både kan användas av lärare, för att skapa inlärningsspel osv, men även av eleverna själva. Vilket otroligt bra sätt att träna logiskt tänkande, planering och light-programmering.

Det här kommer jag definitivt att använda mig av framöver!