tisdag 12 mars 2013

Kapitel 5

Social Media Storytelling

I detta kapitel pratar Alexander om sociala medier i olika former. Hans första exempel är podcasts. Till att börja med förklarar han att ordet podcast är sammansatt av ipod och broadcast, vilket inte helt och hållet är sanningsenligt med vad en podcast egentligen är. Detta bland annat eftersom man inte behöver en ipod, eller appleprodukt överhuvudtaget för att kunna lyssna på en podcast.

Han beskriver hur man kan använda podcasts i undervisningen, och ger exempel på en lärare i New York som spelat in historiska podcasts om bland annat Bysantinska riket.

Han går sedan över till att prata om Web video. Filmer på webben ska ha nått den största publiken i mänsklighetens historia. Han nämner att YouTube hävdar att folk tittar på 2 miljarder (!) filmer på YouTube varje dag. Han ger exempel på att det finns många olika typer av berättande filmer det finns på YouTube, och hur det även finns film-serier.

Voice Thread är en webservice där du kan arbeta med berättande med hjälp av både text ljud bilder och film. Det som skiljer Voice Thread från till exempel Flickr, där du också lägger ut bilder, är bland annat att folk kan kommentera det du lägger ut både med bild, text, ljud och film.

Det jag tog till mig mest i detta kapitel var exemplet med läraren från New York som arbetade med podcasts. Vilken fantastisk idé att göra podsändningar som eleverna kan lyssna på om och om igen, och när och var de vill. Måste provas någon gång... =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar