onsdag 27 mars 2013

Kapitel 8

No Story Is a Single Thing; or, The Networked Book

Här frågar sig återigen författaren vad som egentligen är en berättelse. Vad är det som skiljer den från verkligheten? Han börjar inrikta sig på berättelser skapade via sociala nätverk, och berättelser som är skapade av flera aktörer.

De som skapar berättelser har tre saker att välja på , menar författaren:
1. Actively embrace networking, delta aktivt genom att dela upp berättelsen i nätverkade delar och länka till andra källor.
2. Accept the networked environment. Acceptera nätverkade från andra, men utan att aktivt bidra till det.
3. Secede från networks. Skapa någonting helt utan möjlighet till påverkan utifrån, med en tydlig gräns kring innehållet.
Eftersom detta kapitel handlar om The networked book så fokuserar författaren på det första alternativet.

Han nämner Wikipedia som ett exempel på ett nätverk där flera aktörer bidrar till innehållet, men pratar också om författare som publicerat sina verk via bloggar. Han menar att denna typ av berättande kan vara antingen en berättelse som påverkas av andra aktörers influenser och åsikter, eller en berättelse som är uppbyggd av flera aktörer. I Kapitlet berör han även Fanfiction. Det kan handla om att en berättelse skapas utifrån en annan. Exempel han ger är berättelser om Scully och Mulder från Arkiv-X eller med karaktärer från Star Wars.

Författaren skriver också i detta kapitel om att vi inte längre enbart söker information via Google och liknande söktjänster. Idag kan det ofta vara så att man istället kastar ut en fråga till sina kontakter på Facebook till exempel. Han nämner också att det blivit vanligt att man hittar nya berättelser via podsändningar, twitter osv, när någon nämner dem där.

Att man ofta hittar ny information via sociala nätverk istället för via sökmotorer tycker jag blivit ganska tydligt på sistone. Kastar man ut en fråga i ett forum på Facebook till exempel, istället för att Googla får man oftast ett betydligt personligare, och många gånger mer intressant svar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar